Dagtocht Balaton via KaposvГЎr

Een heel andere tocht om te maken naar het Balaton is vanuit KaposvГЎr. Ga in Juta richting SomogyjГЎd en via Ostopan door naar SomogyvГЎmos (Hare Krishna) en SomogyvГЎr (Romeinse ruГЇne). Bezoek de markt in FonyГіd (op woensdagen) en stop dan in RГЎdpuszta om lekker te eten en de paardenshow te bekijken.

SomogyvГЎmos

Hare Krishna. Als je van rust houdt en er voor open staat, is het heel relaxed. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen. Er is ook een restaurant met Aju Vedish eten en drinken en er is ook een winkeltje bij. Er zijn oude Hongaarse koeien, daar werken ze mee. Ook is er een school voor hun kinderen en leven zij van wat het land opbrengt en van de inkomsten van toeristen etc. Er zijn woonverblijven met solar technieken. De Krishna leven puur, ze staan om 4:30 op, gaan dan mediteren en werken en later pas eten. Er mag op hun grond niet gerookt en gedronken worden.

SomogyvГЎr

Opgravingen Benedictijnse abdij. De abdij van SomogyvГЎr is gebouwd tussen 1091 en 1095 en de eerste Benedictijnse monniken werden vanuit de Abbey of Saint-Gilles uitgenodigd. Later kwamen daar monniken uit Frankrijk en andere abdijen vanuit Hongarije bij. Zoals zo vaak bij Benedictijnse abdijen die op belangrijke locaties waren gebouwd, verkregen de lokale koningen en prinsen de heerschappij en veranderden de abdij in een militair fort. De archeologische opgravingen begonnen in 1972 teneinde de originele overblijfselen van de abdij te vinden. De ruГЇnes werden in 1991 voor het publiek opengesteld.

RГЎdpuszta