Dagtocht Pécs

Pécs ligt aan de rand van het westelijke Mecsek gebergte en is daardoor heuvelachtig. Het middelpunt van de stad is het aflopende Széchenyi-plein rond de voormalige moskee, het grootste Turkse bouwwerk in Hongarije. Vanuit Szigetvár duurt de rit naar Pécs, culturele hoofdstad van Europa in 2010, ongeveer een half uur.

De Dom van Pécs bevindt zich in het noordwesten van de binnenstad. De oudste elementen van de Dom dateren uit de 11e eeuw. Het meest in het oog springend zijn de vier even hoge hoektorens. De kerk werd vele keren verbouwd.

Aan het Domplein staat ook het bisschoppelijk paleis en onder het plein bevindt zich een 4e eeuwse grafkamer of de crypte, die bekend is om het renaissance altaar van rood marmer. Destijds om te voorkomen dat de Turken het altaar zouden roven, werd het overgeplaatst naar het bisschoppelijk paleis en ingemetseld. Na de Turkse tijd was er niemand meer die ervan wist en het altaar is bij toeval bij een verbouwing ontdekt en teruggeplaatst.

Pécs heeft veel musea, zoals een museum gewijd aan de Zsolnay-fabriek, aan moderne beeldende kunst, aan de Turkse tijd en aan de geschiedenis van de stad en van Hongarije. De Zsolnay fabriek is zo belangrijk, omdat de oprichter Vilmos Zsolnay de uitvinder was van winterhard porcelein. Net als in veel Hongaarse dorpen en steden vindt ook in Pécs een grote zondagmarkt plaats (tot 13.00 uur in de Megyeri ut 78) waar je zaken van diverse aard kunt vinden, zoals op zoveel markten in Hongarije. Het is alleen allemaal wat groter.

Naast de Zsolnay fabriek, waar Hongaars porcelein wordt gemaakt, is er ook het Zsolnay kwartier. Deze wijk is misschien wel de nummer 1 attractie van Pécs. Het is een groot terrein met winkeltjes, een grand café, een restaurant en een speelterrein voor de kinderen. Er worden culturele activiteiten georganiseerd, zoals een maandelijkse kunstmarkt en muziekfestivals. De wijk ligt aan de noordrand van het centrum aan de Zsolnay Vilmos ut 37, het verlengde van de oude weg 6. Het is een kwartier lopen vanaf het centrum.

Ook een attractie is de televisietoren van Pécs. Vanaf deze toren (194 m hoog) heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je goed zien dat Pécs aan de voet van de heuvels van de Mecsek ligt.

Al met al biedt Pécs, cultuur, lekker eten en leuke winkelstraatjes, dus voor elk wat wils.